Jobba som lastbilschaufför

Om du har ett C- eller CE-körkort har du väldigt goda utsikter till jobb. Det finns gott om transportföretag som anställer och det vanliga är att det ligger flera hundra jobbannonser ute på en normal dag. Det finns åkerier på de flesta ställen i Sverige, vilket också är en fördel då du behöver sällan flytta till jobben.

Som lastbilschaufför kan du under 2020 räkna med att tjäna strax under 30 000 kronor i månaden. Lönetrappan är inte brant, utan du går oftast in på en ingångslön och sen utvecklas den bara med inflationen. En erfaren chaufför tjänar inte mycket mer än en som är nybörjare i yrket.

Starta eget

Som lastbilschaufför är det relativt lätt att starta eget företag. Du kan då starta ett åkeri där du äger lastbilar och har anställda chaufförer. Marginalerna i branschen är dock små så du kan räkna med att behöva köra en hel del själv även om du har anställda. Eftersom lastbilar är dyra är det också höga etableringskostnader. Ett alternativ är att hyra ut dig själv som chaufför. Då kör du åt andra vid behov, och istället för att få en lön fakturerar du nedlagd tid. Det kan passa dig som vill styra ditt arbete mer själv och kunna välja hur mycket eller lite du vill jobba.