Jobba på tåg

Det finns flera yrken ombord på ett tåg, och det finns ännu fler yrken runtomkring. Det första man kanske tänker på är lokförare.För att bli lokförare behöver du gå en ettårig utbildning på yrkeshögskolan. Utsikterna för att få jobb är goda och du kan räkna med att tjäna runt 35 000 kronor i månaden. Om du har tur kan du till och med bli anställd av ett tågföretag och få lön under utbildningen. De flesta blir statligt anställda, men du kan också arbeta åt någon av de privata konkurrenterna. Löneläget skiljer sig inte så mycket åt och jobbet är i stort detsamma oavsett vem du är anställd av.

På tåg kan du också jobba som tågvärd. Det som förut hette konduktör. Som tågvärd kontrollerar du biljetter och jobbar i bistron om en sådan finns. För att få ett jobb som tågvärd behöver du gymnasieutbildning, gärna inom handel eller annan service. Du internutbildas sedan för uppgiften. En tågvärd tjänar i normalfallet mellan 25 000 och 30 000 i månaden.

Om du ska jobba på tåg, särskilt som lokförare, får du vara beredd på att jobba en del obekväm arbetstid. Särskilt godstransporter går ofta på natten.