För- och nackdelar med att jobba i transportbranschen

En stor fördel med att jobba i transportbranschen är att du får möjlighet att se många olika platser, i alla fall om du jobbar ombord på ett fordon. En lastbilschaufför reser ofta både inom Sverige och ut i Europa. Om du arbetar på en båt eller på ett flygplan så kommer du med stor sannolikhet få se hela världen. Tänk dock på att du är ute på jobb och inte kan räkna med att hinna turista särskilt mycket. Ofta kör du dit ett lass, och ett annat lass hem. Eller flyger till ett ställe och tillbaka hem samma dag.

Att arbeta i transportbranschen är ofta ett fysiskt jobb som passar dig som tycker om att röra mycket på dig. Det gäller särskilt för lagerpersonal. Du kan inte räkna med att sitta still mycket på jobbet utan det är hela tiden något som ska flyttas från ett ställe till ett annat. I och med att det är många tunga lyft inblandade så finns det också en stor risk för arbetsskador om du arbetar med logistik på ett lager. Se till att rätt lyfthjälp finns tillgänglig på din arbetsplats. Om det är något som saknas kan du alltid ta hjälp av Arbetsmiljöverket eller facket.

Utbildning krävs sällan

En stor fördel med ett arbete i transportbranschen är att de flesta jobb inte kräver hög utbildning men ändå ger rätt bra betalt. De flesta yrken kräver bara gymnasieutbildning och sen kan du lära dig jobbet på plats. Du som är duktig och visar framfötterna har dessutom möjlighet att klättra i karriären och få mycket ansvar utan att läsa en lång högskoleutbildning först. Eftersom yrket är så brett kan du dessutom välja om du vill jobba med att möta människor eller inte. Om du gillar att ge service kanske flygvärdinna eller steward är något för dig.

Det är ofta en fördel att vara morgonpigg om du ska jobba i transportbranschen. Alternativt gilla att jobba natt. De flesta transporter idag sker ”just in time”, det vill säga att man inte lagrar särskilt mycket på till exempel en byggarbetsplats. Istället kommer transporten när den behövs. Det betyder att den måste lassas och köras iväg i god tid innan de som ska motta godset kommer till sitt jobb.