Så reser du säkert och ekonomiskt med bil till Spanien

Att åka på bilsemester är något man bör göra någon gång i livet. Det är en härlig frihet att kunna styra allt själv utan att anpassa sig efter flyg- eller tågtider. Det är samtidigt ett bra sätt att svetsa samman familjen och leka roliga billekar samtidigt som man semestrar och får se mycket olika miljöer.

Att tänka på innan man ger sig av

Innan du reser ska du se till att bilen är i bra skick. Det inkluderar att däcken är välpumpade, oljan är påfylld och en del annat. Det är givetvis även viktigt att ha alla försäkringar i ordning. Du kan besöka Trafikförsakring.se för att hitta en bra trafikförsäkring, vilket är obligatoriskt för alla bilar. I tillägg ska du se till att du har en försäkring som täcker om olyckan skulle vara framme i utlandet.

Resväg från Sverige till Spanien

Vill man ha en så ekonomisk resväg som möjligt är det bäst att köra via Danmark, Tyskland, Luxemburg, Frankrike och slutligen Spanien. Att köra via Jylland i Danmark och ta landvägen över till Tyskland är i allmänhet billigare än att ta färjan mellan Rödby och Puttgarden.

Väl framme i Tyskland kan det vara en fördel att köra på en söndag. Anledningen till det är att det är förbjudet för lastbilar att köra på motorvägen på söndagar. Det ger ett betydligt skönare flöde och minskar köerna betydligt vid eventuella vägarbeten ( som det kan vara gott om i Tyskland).

Anledningen till att Luxemburg är med i den ekonomiska rutten är att det är billigt bränsle i Luxemburg. Så om möjligt, försök att anpassa så att tanken är nästan tom när du är framme i Luxemburg så har du möjlighet att spara en del genom att tanka fullt där.

När man sedan kör in i Frankrike, finns det många vägar med vägtullar, i en del fall är det billigare att köra på dessa vägar istället för massa omvägar på mindre vägar. Men vill man samtidigt se mycket fina landskap eller städer och byar så kan man lika gärna passa på att ta vägarna som går runt om vägtullarna.

Samma gäller i Spanien, även om en del vägtullar tagits bort på senare år.

Andra tips och varningar

Ett bra tips när ni ska stanna för att vila eller tanka är att inte välja bensinstationerna längs motorvägen. Detta gäller i synnerhet i Frankrike och i Spanien. Om ni ändå gör det så se till att inte alla lämnar bilen. Det är nämligen väldigt vanligt med att kriminella vistas på dessa platser och kanske punkterar däcken för att senare stoppa er på motorvägen och där utföra ett rån. Istället rekommenderas det att köra av motorvägen och välja en mack en bit ifrån. Som bonus kan bensinpriset även skilja sig till det positiva bara man kommer en bit ifrån motorvägen.

Förhoppningsvis har den här artikeln kommit till nytta och gjort er blivande resa lite lättare.