Bilförsäkringar inom transportbranschen

Varje dag rullar hundratals bilar inom transportbranschen på de svenska vägarna. Det är allt från lastbilar till minibussar och personbilar som används för olika transporter. Men hur är det egentligen med fordonsförsäkringar inom transportyrket?

Vilka regler gäller för försäkringarna?

När det kommer till personbilar ska alla bilar som körs på vägarna ha en trafikförsäkring för att få framföras. Om en sådan inte finns får man inte ens bogsera bilen utan då måste den fraktas på släp. Det undantag som finns är om bilen provkörs med en så kallad saluvagnsskylt. Inom transportbranschen är det också krav att alla bilar ska vara försäkrade, men ibland är det inte bara en ägare som är registrerad på försäkringen. Dessutom förekommer det bland till exempel lastbilar att dragbilen har en försäkring, och eventuella släp en annan. Men försäkring ska finnas.

Hitta bra försäkringar

När man jämför en bilförsäkring med en annan tittar man på flera olika saker. Vissa vill bara veta vilken försäkring som är den billigaste, andra vill veta vilken som ger bäst skydd för pengarna. Även inom transportbranschen är det av stor vikt att jämföra försäkringar och det är inte ovanligt att åkeriägare tar in offerter och jämför många olika försäkringsbolag innan de till slut beslutar sig för en lösning som är lönsam. Ibland väljer de också att försäkra fordonen i olika bolag för att på så sätt få bättre priser och mer skydd. Det kan bero lite på vilka fordon åkeriet har.

Få ner priserna

Många ägare av större åkerier tecknar försäkringar som täcker alla fordon åkeriet har. I regel blir självrisken ganska hög och det är inte alltid man får ut lika mycket i inlösen för en lastbil om den skulle råka ut för en kraftig kollision. Men försäkringskostnaden blir lite billigare och det kan vara värt en hel del för många ägare av åkerier som har tiotals fordon. Får man inte ner priserna på försäkringarna kan det annars gå på tiotals tusen kronor varje månad i bara försäkring och det är en ganska rejäl summa.

Är det vanligt att fordon inte är försäkrade?

De flesta större åkeriägare är noga med att fordonen ska vara försäkrade. Det förekommer dock att vissa slarvar. När det gäller bilar från utlandet kan det vara så att de inte har någon försäkring alls för att det inte krävs i landet bilen kommer från. Vissa som kör transporter räknar också med att det är få poliser ute på vägarna och därför chansar de på att transporten inte stoppas. Men att köra oförsäkrat är olagligt, och den som kör kan rent av förlora sitt körkort. Man har nämligen som uppgift att kontrollera så fordonet verkligen har en försäkring innan man sätter sig bakom ratten.