Största lastbilstillverkarna

Lastbilar är en av de viktiga transportfordonen som finns idag. De används till att frakta en rad olika saker, både livsnödvändiga och kommersiella, runt om i världen. Det säljs varje år hundratusentals, men vilka tillverkare är de största? Det är vad vi kommer titta lite på här.

Vissa lastbilstillverkare är kanske inte kända för att tillverka just lastbilar. Det finns flera som även ansvarar för tillverkningen av en rad andra fordon. Ett exempel är Mercedes Benz som även tillverkar bilar. Denna tillverkare tillhör dock ett annat företag som ansvarar för en rad olika varumärken.

Daimlergruppen

Daimlergruppen är en av de största lastbilstillverkarna. Företaget är amerikanskt och har högkvarteret i Oregon. Daimlergruppen är dock ett underbolag till det tyska företaget Daimler AG. De tillverkar dessutom lastbilar under flera varumärken, till exempel BharatBenz, Freightliner samt Mercedes-Benz.

TATA Motors och Dongfeng Motor Corporation

På andra och tredje plats över de största tillverkarna kommer TATA Motors och Dongfeng Motor Corporation. TATA Motors är den största lastbilstillverkaren i Indien. Företaget är en bilkoncern som ingår i Tata Group. De ansvarar även för tillverkning av Land Rover och Jaguar.

Dongfeng är den tredje största lastbilstillverkaren. Det är en kinesiskt tillverkare som ägs av kinesiska staten. Deras högkvarter i Wuhan, vilket blivit känt nu tack vare coronaviruset. Tillverkaren sålde knappt 370 000 lastbilar under år 2016.

Navistar International

Navistar International är den fjärde största lastbilstillverkaren. Det är ett Fortune500-företag från USA som även tillverkar militära lastbilar, och inte endast civila. Huvudkontoret ligger i Illinois och det grundades år 1986.

Volvo

Volvo är en annan tillverkare som anses vara bland de största. Detta företag grundades i Sverige och har sedan dess spridit sig över världen. Volvo Lastvagnar är ett dotterbolag till själva aktiebolaget Volvo. Det grundades redan på slutet av 1980-talet och har sitt huvudkontor i Göteborg. Det skeppas ofta ut över 300 000 lastbilar från Volvo varje år.

Hino Motors

Den japanska tillverkaren Hino Motors är ett företag som tillverkar kommersiella fordon. Huvudkontoret ligger i Tokyo och det anses vara en av de ledande tillverkarna i Asien av stora och mellanstora diesellastbilar. Hino står för cirka 37 procent av landets sammanlagda industriproduktion.

PACCAR

Det amerikanska företaget PACCAR tillverkar bland annat lastbilar från Kenworth, Peterbilt oh DAF. Det är ett av de allra största företagen som ligger bakom tyngre lastbilar. PACCAR är som störst i Kanada samt USA, de tillverkar runt 30 procent av alla lastbilar på marknaden. I Europa säljer de drygt hälften så mycket.

Iveco

Sist men inte minst kommer Industrial Vehicles Corporation, eller Iveco. Detta företag ligger i Italien med sitt huvudkontor i Torino. På marknaden i Europa för just lastbilar har företaget runt 11 procent.